Edhe pse janë të lehta, freskuese dhe shpesh plot me antioksidantë, disavantazhi i tyre më i madh është përmbajtja shumë e lartë e kripës. Megjithatë, ato janë të njohura me shumë pjata dhe ushqime të ndryshme.
Turshitë janë një nga format më të vjetra të ruajtjes së ushqimit: kastravecat e freskëta zhyten në një përzierje uthulle, kripe dhe erëzash, gjë që u jep atyre një shije të veçantë dhe freskuese dhe një afat të gjatë ruajtjeje.
Ato gjenden në raftet e dyqaneve në forma të ndryshme, të plota, të prera në feta, të kripura ose pak të ëmbëlsuara, dhe vlera ushqyese ndryshon në varësi të llojit dhe madhësisë.
Si rregull, ato janë pothuajse tërësisht pa yndyrë dhe proteina, plot me ujë, por edhe më të pasura me disa vitamina sepse tretësira e kripës i nxjerr këto lëndë ushqyese nga frutat, raporton 24sata.hr.
Për shembull, një turshi e madhe mund të përmbajë një sasi të konsiderueshme të vitaminës K, një pjesë më të vogël të vitaminave A dhe C, dhe pak kalcium dhe kalium.
I fermentuar apo i turshit?
Shumica e produkteve në dyqane tradicionalisht turshihen në uthull, por ekziston edhe një version që krijohet nga fermentimi, një proces natyror në të cilin mikroorganizmat i shndërrojnë kastravecat në një produkt më të butë dhe të pasur me probiotikë.
Kastraveca të tillë zakonisht mund të gjenden në dyqanet e ushqimeve të shëndetshme ose mund të përgatiten në shtëpi. Kur hapni kavanozin, duhet të shihni flluska të vogla që formohen, një shenjë se bakteret e gjalla janë ende të pranishme.
Pse i duam ato – përfitimet e mundshme
Edhe pse të vogla dhe të thjeshta, turshitë mund të ofrojnë disa përfitime, veçanërisht ato të fermentuara, të cilat veprojnë si një mbështetje natyrale për mikrobiotën e zorrëve.
Beta-karoteni nga kastravecat shndërrohet në vitaminë A dhe, si pjesë e një diete të ekuilibruar, mund të kontribuojë në shëndetin e zemrës, syve dhe sistemit të frymëmarrjes. Uthulla, e cila zakonisht hidhet mbi kastraveca, ndonjëherë mund të ndihmojë në ruajtjen e një niveli më të qëndrueshëm të sheqerit në gjak.
Për shkak të përmbajtjes së lartë të ujit dhe vlerës së ulët kalorike, ato mund të kontribuojnë në ndjesinë e ngopjes, dhe disa atletë besojnë se lëngu i turshive ndihmon në rikuperimin më të shpejtë të muskujve, megjithëse konfirmimi shkencor për këtë është ende shumë modest.
