 
        Në çdo vjeshtë, shumë njerëz shijojnë supat me kungull e sidomos me kungull të verdhë, simbolin e Halloween. Por gjatë përgatitjes, pjesa që zakonisht përfundon në kosh janë pikërisht farat e kungullit; një gabim i zakonshëm, pasi këto fara janë një burim i jashtëzakonshëm vlerash ushqyese dhe kozmetike.
Ekspertët e ushqyerjes theksojnë se farat e kungullit janë të pasura me proteina bimore, zink, magnez dhe antioksidantë që ndihmojnë në rigjenerimin e qelizave, në forcimin e flokëve dhe në ruajtjen e elasticitetit të lëkurës. Vetëm 100 gram fara përmbajnë rreth 20 gram proteina, pothuajse sa bajamet.
Përveç kësaj, përmbajtja e lartë e fibrave (rreth 18g për 100g) ndihmon në përmirësimin e tretjes, uljen e kolesterolit të keq dhe mbrojtjen e shëndetit të zemrës. Acidet yndyrore omega-3 dhe omega-6 që gjenden në to janë aleatë të fortë kundër tensionit të lartë dhe problemeve kardiovaskulare.
Në kuzhinë, farat e kungullit janë jashtëzakonisht të shumëllojshme: mund të piqen për 15–20 minuta me pak vaj ulliri dhe kripë, ose të karamelizohen me gjalpë, kanellë dhe pak sheqer kaf për një shije të ëmbël e krokante. Ato mund të shtohen në granola, sallata, kos, smoothie apo supa për një prekje të veçantë shijeje dhe ushqyeshmërie.
Megjithatë, nutricionistët këshillojnë konsum të moderuar, pasi janë mjaft kalorike (rreth 130 kalori për 30 gram). Duhet gjithashtu bërë kujdes që të mos ngatërrohen me farat e kungujve dekorativë (coloquintes), të cilat mund të jenë toksike.
Një ushqim i thjeshtë, por me vlera të mëdha, fara e kungullit është thesari që nuk duhet të përfundojë më në plehra.

 
         
         
         
         
         
        