 
        Një studim japonez zbulon se edhe konsumi modest javor i djathit mund të ndihmojë në ruajtjen e shëndetit konjitiv duke ofruar një pasqyrë të re se si zakonet e thjeshta dietike mund të mbështesin një tru në proces plakje, sipas news-medical.net.
Demenca është një shqetësim global shëndetësor në rritje që parashikohet të prekë mbi 150 milionë njerëz deri në vitin 2050. Pavarësisht përparimeve në mjekësi, trajtimet kurative mbeten të kufizuara.
Dieta është shfaqur si një faktor potencial mbrojtës, me një numër gjithnjë e në rritje te provave që sugjerojnë se ushqime të caktuara mund të ndikojnë në shëndetin e trurit.
Djathi, në veçanti, përmban komponime bioaktive si vitamina K2, peptide dhe probiotikë. Këto mund të mbështesin mbrojtjen e qelizave nervore përmes mekanizmave antiinflamatore dhe metabolikë.Autorët kryen një studim duke përdorur të dhëna nga anketa e Studimit të Vlerësimit Gerontologjik të Japonisë (JAGES) 2019. Studimi zbuloi personat mbi 65 vjeç që konsumonin djathë të paktën një herë në javë kishin një rrezik 21-24% më të ulët të demencës.
Analiza e kohës mesatare të mbijetesës tregoi një ndryshim prej rreth 7,7 ditësh duke favorizuar konsumatorët e djathit. Këto gjetje sugjerojnë që edhe konsumi modest i djathit, të paktën një herë në javë, shoqërohet me një incidencë më të ulët të demencës.

 
         
         
         
         
         
        