
Tradita kulinare që shoqërojnë festën e Krishtlindjes ndryshojnë nga vendi në vend dhe disa prej tyre duken vërtet befasuese
Sezoni i Krishtlindjeve 2025 ka mbërritur dhe bashkë me të edhe tryezat festive plot shije. Krahas gatimeve klasike si gjeli i detit, pudingu apo ëmbëlsirat tradicionale, shumë vende të botës ruajnë zakone kulinare të veçanta, të lidhura me histori, simbolikë dhe kulturë lokale.
Ja shtatë prej tyre që bien në sy për origjinalitetin e tyre:
Në Kinë, Krishtlindja shoqërohet me dhurimin e mollëve në mbrëmjen e 24 dhjetorit. Kjo traditë, e njohur si mollët e paqes, është veçanërisht popullore te të rinjtë dhe simbolizon paqen, shëndetin dhe vullnetin e mirë. Fruti shpesh dekorohet dhe mbështillet me letër shumëngjyrëshe.

Në Japoni, Krishtlindja lidhet ngushtë me një darkë moderne që nisi në vitet 1970 falë një fushate marketingu. Sot, miliona familje festojnë me kovë pule të skuqur nga KFC, aq sa porositë bëhen javë përpara festës.

Në Angli, pudingu i Krishtlindjes është një traditë shekullore që daton nga Mesjeta. Dikur i njohur si frumenty, ai u shndërrua në një ëmbëlsirë me fruta të thata, sheqer dhe erëza, e përgatitur javë para festës, ku çdo anëtar i familjes e përzien masën duke shprehur dëshira.

Në Norvegjinë perëndimore, Smalahove është një pjatë e veçantë e përgatitur nga koka e deles. Ajo kripet, thahet, tymoset dhe më pas zihet ose gatuhet me avull. Dikur ushqim i të varfërve, sot konsiderohet një delikatesë e rrallë festive.

Në Grenlandë, tryeza e Krishtlindjes përfshin Mattak, lëkurë balene e papërpunuar me dhjamë, dhe Kiviak, një ushqim i fermentuar me zogj arktikë të ruajtur për muaj të tërë në lëkurë foke. Këto gatime lidhen me mbijetesën në kushte ekstreme.

Në Afrikën Jugore, krimbat Mopane, larva të një fluture, janë të pasur me proteina dhe konsumohen gjatë sezonit festiv. Ata skuqen me qepë, domate dhe spec djegës dhe gjenden lehtësisht në tregjet lokale.

Në Itali dhe komunitetet italo-amerikane, mbrëmja e Krishtlindjes shënohet me festën e shtatë peshqve, një darkë me shtatë gatime deti që kanë domethënie fetare dhe kulturore. Tradita e ka origjinën në Italinë e Jugut dhe është një nga më të njohurat e festës.

Këto zakone tregojnë se Krishtlindja, përveçse një festë shpirtërore, është edhe një udhëtim kulinar që pasqyron identitetin dhe historinë e çdo kulture.
